Bitevní pole jménem internet

I když se kontroverzní obchodní dohoda proti padělatelství ACTA, ke které připojila podpis i Česká republika, týká celkově širokého okruhu ochrany autorských práv, viditelně se upozorňuje pouze na části spojené s IT technologiemi a internetem. V prostředí globální sítě se pak realizují i samotné protestní akce, ať už mají podobu online petice nebo hackerského útoku na servery národních autorit.

Do naha

ACTA cílí na globální potlačování jakéhokoliv plagiátorství. Ochrana duševního vlastnictví zahrnuje nejen copyright digitálních děl, ale i padělky jakýchkoliv dokumentů či zboží. Obecné znění dohody tedy může kromě kýženého potírání komerčních padělatelů znamenat i prohledávání osobních věcí jednotlivců.

Podle neziskové organizace Iuridicum Remedium dohoda kriminalizuje každodenní používání počítače, umožňuje kriminalizaci novin a webových stránek odhalujících informace i všech lidí pořizujících si např. kopie dokumentace k odhalení nekalých praktik ve veřejném zájmu. Vyvíjí také tlak na poskytovatele internetových služeb vedoucí ke kontrole koncových uživatelů.

ACTA je problematická, i právě protože je příliš obecná. Většina nesouhlasných argumentů i aktivit však upozorňuje na cenzurní zásahy týkající se především internetu. A pouze tam se proti nim také protestuje.

Je online protest pohodlnější?

Proč se prostředí internetu stává velmi snadno bitevním polem? Stojí za propíráním dohody ACTA její mediálně známí souputníci SOPA a PIPA nebo povětšinou revoluční věk masy uživatelů moderních technologií a internetu? Může za to pohodlný způsob života a všeobecná nechuť k zapojení se do věcí veřejných jinak než online?

Jak jinak si vysvětlit fakt, že na protestní akce organizované ve dnech po podepsání dokumentu dvaadvaceti Evropskými státy, nedorazily v Česku davy ale jen pár jedinců v maskách Anonymous. Samotná virtuální přítomnost a vyjádření podpory online je totiž, zdá se, víc. „Skutečný“ čin v prostředí internetu má větší dopad než papírový obličej fousatého Guye Fawkese na ulici.

Nebuďme lhostejní

Každopádně, ať už je forma protestu jakákoliv, asi nesmíme zapomínat na to, že opodstatněné argumenty a námitky je skutečně třeba vyjádřit. A i pokud se už protestním polem stane pouze internet, nemusely by nám být lhostejné ani další souvislosti navrhovaných opatření.

Autor: Tým SOVA NET, 30. 1. 2012

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás

Your name *
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady zpracování osobních údajů.
Děkujeme za vyplnění formuláře.Odeslání formuláře se nezdařilo.