Veletrh CES zahájilo rozloučení Microsoftu

Největší mezinárodní veletrh spotřební elektroniky a počítačové a komunikační technologie CES, který dnes začal v americkém Las Vegas, zahájila tradičně společnost Microsoft. Byla to však poslední úvodní přednáška v podání CEO společnosti Stevea Ballmera. Microsoft se s po patnácti letech s veletrhem loučí.

Po letošním ročníku vyhledávaného veletrhu už Microsoft nehodlá mít v Las Vegas ani prezentační stánek. Pevný termín veletrhu totiž nevyhovuje jeho harmonogramu inovací. Na začátku roku tak většinou nemá žádnou žhavou novinku, se kterou by ohromil stále stoupající návštěvnost nevadského megaveletrhu.

  • Podobně se zachovaly už v minulosti i společnosti jako Apple nebo Amazon. Firmy své zásadní novinky raději představují samostatně, aby na ně strhnuly větší pozornost než v davově pojatém veletrhu.

Každopádně se však nedá říct, že by Microsoft společně s veletrhem vzdal jakkoliv samotný vývoj novinek v oblasti IT technologií i softwaru. Rok 2012 bude podle slov Ballmera pro Microsoft rokem tzv. přirozeného ovládání a rokem Windows 8.

Ovládání pohybem i hlasem

Tématem číslo jedna zahajovací přednášky byly inovativní změny v ovládání elektroniky. Přirozené ovládání, díky hlasu a pohybovým gestům, spojuje Microsoft s technologií Kinect. Ta se objevila už i u Windows Phone, Xboxu a bude i součástí Windows 8.

Právě nová verze operačního systému by měla hrát důležitou roli i při vývoji tabletů a smartphonů, v němž chce být Microsoft aktivnější. Konkrétní datum vydání Windows 8 však nikdo na CESu neoznámil. Jisté tak zatím je jen to, že v únoru se odhalí další testovací verze osmiček a že Microsoft současně zaktualizuje také obchodní platformu Windows Marketplace.

Co je CES?

  • International CES (Consumer Electronics Show) je největší veletrh spotřební elektroniky a počítačových a komunikačních technologií na světě. Poprvé se konal již v červnu 1967 v New Yorku. Od roku 1998 má podobu několikadenního setkání jednou ročně na začátku ledna v Las Vegas. Letošní ročník veletrhu, který se koná od 10. do 13. ledna 2012, by podle předpokladů mělo navštívit až 150 tisíc zájemců.
  • Program veletrhu se letos bude točit především okolo novinek v oblasti tabletů a chytrých telefonů. Na své si přijdou i příznivci 3D technologií. Očekává se také rozšíření nabídky elektroniky i spotřebičů ovládaných hlasem a pohybem. Fenoménem číslo jedna by však měly být ultrabooky.
  • Mezi nejvýraznější produkty představené na veletrhu CES se v jeho historii řadí digitální hodinky, videorekordéry, herní systémy (Xbox), kapesní videokamery, CD a DVD přehrávače, digitální satelit, HD televize, HDTV plazma nebo Blu-ray přehrávač a 3D obraz.
Autor: Tým SOVA NET, 10. 1. 2012

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás

Your name *
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady zpracování osobních údajů.
Děkujeme za vyplnění formuláře.Odeslání formuláře se nezdařilo.