Google vydal českou verzi informační příručky o prohlížečích a webu

20 věcí, které byste měli vědět o prohlížečích a webu (ale báli jste se zeptat), tak zní oficiální český název Google knížky, která si klade za cíl zodpovědět základní otázky týkající se hledání na webu. Ambicí příručky je nastínit méně zkušeným uživatelům jak funguje internet, co je to AJAX, k čemu slouží soubory cookie, jaké výhody nabízí cloud computing, ale především chce demonstrovat jak se na internetu pohybovat efektivně a bezpečně.

Kniha 20 věcí, které byste měli vědět o prohlížečích a webu představuje stručného průvodce internetem a webovými prohlížeči, nabízí tato dílčí témata:

• technologie cloud computing
• webové aplikace
• základní stavební kameny webů - jazyky HTML a JavaScript
• moderní prohlížeče a bezpečnost na webu
• inovace v oblasti webu

Praktické informace i reklama na Google Chrome

Kromě češtiny je kniha (v originále 20 things I learned about browsers and the web) dostupná v dalších 15 jazycích. Čtení zpříjemňují ilustrace německého webového grafika a ilustrátora Christopha Niemanna. Knížka představuje podle Googlu poučnou a zároveň zábavnou formu, jak se dozvědět víc o internetu.

Kromě informací nabízí kniha zajímavé technologické možnosti: lze v ní snadno listovat, vytisknout ji, jednoduše v ní hledat, založit, nebo sdílet přes Google Buzz, Facebook anebo Twitter. Kniha je vytvořena v jazyce HTML5, k dispozici je také její zdrojový kód, takže je možné se inspirovat a vytvořit si vlastní webovou knížku.

Na závěr je dobré poznamenat, že příručka je praktickým a srozumitelným úvodem do oblasti, kterou využívají téměř všichni, ale zdaleka ne všichni rozumí jejím základním principům. Kniha zároveň propaguje nový prohlížeč s otevřeným zdrojovým kódem Google Chrome a tak není divu, že řada příkladů, které ilustrují funkce a fungování prohlížečů je v příručce demonstrována právě na něm.

 

Autor: Tým SOVA NET, 6. 6. 2011

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás

Your name *
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady zpracování osobních údajů.
Děkujeme za vyplnění formuláře.Odeslání formuláře se nezdařilo.