Dva místo šedesáti. Ne, Google nešetří, ale sjednocuje

Pravidla ochrany soukromí a pravidla užívání služeb neboli Terms of Service, kodexy nebo licenční ujednání – texty, které většina běžných uživatelů online služeb podrobně nečte. Občas není divu, sáhodlouhé dokumenty vyžadují čas, soustředění a mnohdy také povědomí o právním jazyce. Přesto je stále aktuálněji na místě věnovat těmto ujednáním, která vyžadují náš souhlas, pozornost.

S novinkou přichází Google, který už dávno neprovozuje pouze vyhledávač, ale také e-mail, sociální síť Google+, kalendář, správu dokumentů a mnohem víc služeb s dosud dílčími pravidly jejich používání. Od března 2012 hodlá společnost těchto více než šest desítek textů sjednotit a pro celé své portfolio aplikovat jednotný dokument obsahující pravidla ochrany soukromí spolu s dokumentem shrnujícím pravidla užívání.

Co znamenají jednotná pravidla pro uživatele?

  • Google slibuje zjednodušení formulací pravidel tak, aby obsahovaly méně právního jazyka a byly srozumitelnější pro každého.
  • Pravidla odsouhlasená a nastavená pro konkrétního uživatele budou platná napříč všemi službami Googlu. To s sebou přináší automatické přizpůsobení služeb specifickým požadavkům uživatelů, ale na druhou stranu i možnost lepšího cílení reklamy na ně.
  • Google hodlá snazším propojením a nastavením služeb přispět i k rozvoji personalizovaného vyhledávání.
  • Transparentnost služeb a jejich pravidel Google dlouhodobě podporuje různými nástroji, jako je např. správce nastavení reklam nebo zatím pouze v angličtině dostupný Google Dashboard, který umožňuje zjistit si, co všechno o vás Google ví.
  • Všeobecné principy ochrany osobních údajů společnosti Google zůstávají beze změn. Osobní údaje svých uživatelů deklaruje jako neprodejné a bez povolení nebo právních důvodů zásadně nesdílené s třetí stranou.
  • Vždy se najdou i služby, které vyžadují podrobnější popis postupů. Specifická pravidla proto hodlá Google zachovat u finančních služeb nebo u prohlížeče Chrome.

V době, kdy jsou právní aspekty chování na internetu a využívání online služeb žhavým tématem, Google přichází se svým způsobem usnadnění zisku informací o tom, jaká data shromažďuje a jak je využívá. Vytvoření „krásně jednoduchého a intuitivního prostředí ve všech službách Google“ může být jistě prospěšné oběma stranám. Otázkou však je, zda horká půda ochrany osobních údajů na internetu, neprojde v následujících týdnech a měsících mnohem radikálnější změnou, než je transformace desítek dokumentů do dvou.

Autor: Tým SOVA NET, 3. 2. 2012

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás

Your name *
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady zpracování osobních údajů.
Děkujeme za vyplnění formuláře.Odeslání formuláře se nezdařilo.