O OH v Londýně nebudou smět dobrovolníci psát na sociálních sítích

Organizační výbor letních Olympijských her v Londýně přišel s nařízením týkajícím se 70 tisíců dobrovolníků, kteří budou v červenci a srpnu pomáhat při mezinárodní sportovní akci. Konkrétně hodlá regulovat jejich aktivity na sociálních sítích, jako je Twitter nebo Facebook. Přísná pravidla jim mají zakázat zveřejnit ze zákulisí her cokoliv jiného než oficiální informace pořadatelů.

“Chápeme, že většina našich tzv. Game Makers bude chtít používat sociální sítě ke sdílení jejich vzrušujících zážitků z OH 2012 se svými přáteli či rodinami. Jak je standardní ve většině organizací, poskytli jsme i my praktický návod pro komunikaci a interakci v rámci sociálních médií s cílem ochránit zájmy všech zúčastněných i celého projektu,“ stojí v oficiálním tiskovém prohlášení organizačního týmu LOCOG.

Nefoť se se svým idolem

Za vzletnou formulací se v zásadě skrývá zákaz dobrovolníkům postnout nebo tweetnout cokoliv o tom, co zrovna dělají, kde se právě nacházejí, nebo která sportovní hvězda kolem nich už dvakrát prošla – zkrátka žádné zákulisní informace od lidí podílejících se na ojedinělém svátku sportu. Dobrovolníci také nesmí o Olympiádě mimo oficiální fóra veřejně diskutovat, bez povolení od mluvčích OH nemohou ani vystoupit např. ve škole a mluvit o své účasti na hrách.

Přitom už jen pocit být při tom a možnost pochlubit se své rodině či známým, patří k základním benefitům, které dobrovolníky motivují k působení na podobných akcích. Zákazem přirozené debaty a šíření zpráv pomocí dnes zcela běžných komunikačních technologií si však organizátoři sami podkopávají svůj koncept dobrovolníků jako Game Makers neboli tvůrců her. Otázkou také zůstává, nakolik je takováto komunikační regulace vůbec uhlídatelná.

Moderní Londýn 2012

Přitom se LOCOG určitě nevyhýbá zapojení moderních technologií a komunikace do průběhu her jako takových. Diskusní fóra i oficiální účty na sociálních sítích jsou velmi aktivní, Londýn navíc pokrývá v Evropě největší volně dostupná bezdrátová síť pro připojení k internetu. Omezením v dnešní době běžné komunikace a blokováním automaticky dostupných funkcí chytrých telefonů, jako je lokace uživatele apod. se však organizátoři můžou dočkat nevole od lidí, bez kterých by zajištění Olympiády nebylo dnes ani vůbec možné.

Olympijské a paralympijské hry 2012 na internetu:

Autor: Tým SOVA NET, 16. 1. 2012

Potřebujete poradit? Kontaktujte nás

Your name *
Odesláním formuláře přijímáte naše Zásady zpracování osobních údajů.
Děkujeme za vyplnění formuláře.Odeslání formuláře se nezdařilo.